ارزیابی سطح بلوغ مدیریت دانش در گمرک ایران

ارزیابی سطح بلوغ مدیریت دانش در گمرگ ایران

اولین گام پیاده‌سازی مدیریت دانش در گمرگ جمهوری اسلامی ایران به پایان رسید. هدف اصلی این مرحله از پیاده‌سازی مدیریت دانش، شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود، عارضه‌های سازمانی و تعیین سطح بلوغ مدیریت دانش در گمرک بود. برای ارزیابی سطح بلوغ مدیریت دانش در سازمان گمرک ایران علاوه بر تحلیل آماری پرسش‌نامه، جلسه‌هایی با مدیران و خبرگان منتخب نیز برگزار شد. این مصاحبه‌‌ها با هدف شناسایی دقیق‌تر نقاط قوت و قابل‌بهبود مدیریت دانش در فرایندها و واحدهای مختلف سازمانی انجام شدند.

نتایج کسب‌شده در این مرحله برای تدوین راهبردهای مدیریت دانش در گمرک و  طراحی تکنیک‌ها و ابزارهای مدیریت دانشی در این سازمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تاریخچه گمرک در ایران

تشکیلات گمرکی در ایران سابقه دیرینه‌ای دارد. در زمان اشکانیان (‌سده سوم قبل از میلاد) سازمان منظم گمرکی وجود داشته و شعب آن در مرزها آمار واردات را در دفاتر مخصوصی ثبت و حقوق معینی دریافت می‌کردند. در این دوره صادرات از پرداخت حقوق گمرک معاف بوده است.‏ در زمان ساسانیان (‌سده چهارم تا ششم میلادی) حقوق گمرکی به میزان یک دهم ارزش یا مقدار از واردات دریافت می‌شده است.‏ با ورود اسلام به ایران این رویه در سایر ممالک اسلامی رایج گردید. در دوره صفویه عوارض گمرکی کالاها با توجه به بهای آن تعیین می‌شد. از سال 1053 هجری شمسی (1674 میلادی)‌ گمرک به‌صورت اجاره‌ای اداره می‌شد و این ترتیب بیش از دو قرن ادامه داشته است.‏  در سال 1336 هجری شمسی (1957 میلادی) گمرک به وزارت منظم و از ‏1345‏ هجری شمسی (1966 میلادی) از وزارت اقتصاد مجزا و به وزارت دارایی ملحق شد. هم‌اکنون گمرک ایران از سازمان‌های وابسته به وزارت امور اقتصاد و دارایی است.‏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 − 1 =