نوآوریهای جدید چه نفشی در آینده مدیریت دانش دارد. تکامل پرشتاب اقتصاد بههمپیوستهی جهانی مستلزم توسعه ظرفیتهای دانش بهعنوان یک ضرورت در شرکتهای بزرگ است. پیشینیان عرصه مدیریت دانش، ابزارها و روشهای مفیدی ابداع کردهاند. آنچه آنها کشف کردهاند، در حال حاضر در حوزههای مختلف و جدید کسبوکار استفاده میشود. بر اساس قاعده اصلی مدیریت دانش، اگر دانش مهمترین منبع یک سازمان است، باید مورد بهرهبرداری قرار گیرد و بهرهوری و سودبخشی آن بیشتر شود به همین دلیل کسبوکارها بهمنظور تحقق فرآیندهای داخلی کارا و به اشتراکگذاری اثربخش اطلاعات و دانش بر پایه یک سیستم مدیریت دانش قابلاطمینان تکیه میکنند.
مدیریت دانش چیست؟
مدیریت دانش، فرآیند شناسایی، خلق، ذخیرهسازی، انتقال و اشتراک دانش و بهکارگیری آن درون یک سازمان است. دانش در پروندهها، اسناد، دستورالعملها، پایگاههای اطلاعاتی، گزارشها و در ذهن کارکنان شرکت شما ذخیرهشده است؛ ازاینرو رهبران سازمان باید این امکان را فراهم کنند که دانش بهصورت پویا و مستمر در تمام فعالیتها و بخشهای درونی سازمان بهسرعت در جریان باشد.
نوآوریهای جدید و آینده مدیریت دانش
حجم دادههای ساختارنیافته که هرروز تولید میشود و در برنامههای کاربردی محصور میشود، مهمترین مشکل در مدیریت دانش است. فناوریهای نوظهور هوش مصنوعی، نقشهای مهمی مانند پردازش زبان طبیعی و تولید زبان طبیعی ایفا خواهند کرد. این سیستمها میتوانند دادهها را در چندین پلتفرم طبقهبندی و سازماندهی کنند و موانع مهم استفاده از دانش توسعهیافته در شرکتها را از سر راه بردارند.
کاربردهای هوش مصنوعی در مدیریت دانش
محتوای ساختارنیافته بیش از 80 درصد اطلاعات سازمانی را تشکیل میدهد. برخلاف قالبهای داده ساختاریافته، تجزیهوتحلیل و استخراج اطلاعات ارزشمند از دادههای ساختارنیافته نظیر یادداشتها، ایمیلها، اسناد متنی، فیلمها و سایر اشکال دادههای دشوار است و این اطلاعات در دنیای شرکتهای بزرگ بسیار ارزشمند است.
دانش کاوی، یک ایده جدید مبتنی بر هوش مصنوعی است که نیازمند ترکیب چندین سرویس هوشمند بهمنظور مطالعه سریع دادهها، کشف بینشهای پنهان و کشف ارتباطها در مقیاس بزرگ است. با این اقدام دانشکاران قادر خواهند بود به شکلی کارآمدتر به دادههای ساختارنیافته دسترسی یابند و به همین دلیل قضاوت بهتری انجام دهند.
چتباتها یا رباتهای سخنگوی تجهیز شده با مدیریت دانش یا رباتهای دانش
رویکردهای نوین در مدیریت دانش بسیار جذاب است. بهعنوان نمونه میتوان ربات دانشی ساخت که اطلاعات را در انواع موضوعات موردعلاقه دانشکاران ارائه کند. برای مثال، یک ربات دانشی میتواند به سؤالاتی مانند “مدیر ارشد نوماکس شرکت کیست؟”یا “چگونه سیستمعامل خود را ارتقا بدهم؟” پاسخ دهد. همچنین، کارکنان میتوانند از این ربات برای فراخوانی اسناد از سیستم مدیریت دانش استفاده کنند برای مثال، “گزارش فروش سال 2017 را به من نشان بده” یا “گزارش وضعیت پروژه الف را برای من ارسال کن” و غیره.
کارکنان میتوانند از یک ربات سخنگو یا ربات صوتی برای انجام گفتگوهای زبان طبیعی و دسترسی به اطلاعات از طریق متن یا گفتار استفاده کنند.
این رباتها بهعنوان دستیار شخصی در شبکه خصوصی یا اینترانت و در پیامرسانهایی مانند اسکایپ فور بیزنس و اسکایپ عمل خواهند کرد.
دسترسی سریع به اطلاعات شخصیشده با کمک جستجوی معنایی
جستجوی سازمانی شناختی، یک مولفهی کلیدی در سیستمهای مدیریت اطلاعات فعلی است و برای ارائه تجربهی جستجوی فردی ضرورت دارد. برای مثال، جستجوی ساده درمورد “متصدیان تغییر نام تجاری” شرکت نهتنها باید اطلاعات مربوط به افراد مربوطه در شرکت را نشان دهد، بلکه باید نتایج را بسته به نمایهی کاربر مانند موقعیت مکانی، شرح، علایق، نقش کاری و غیره مرتب کند. علاوه بر این، جستجو باید پیشنیازهای زبانی کارکنان در سراسر دنیا را در نظر بگیرد.
رویکرد اومنیچنل
تمام بستههای اینترانت به قابلیتهای انعطافپذیر و متنوعی نیاز دارند که امکان همکاری آسان را میسر میکند. مهمتر از هر چیز دیگری، ترجیح کارکنان امروزی برای سهولت و قابلیت دسترسی است؛ در نتیجه، پیشبینی میشود افزایش سازگاری و مطابقت فناوریهای مدیریت پایگاه دانش با رابط تلفن همراه، یکروند مهم در مدیریت دانش باشد.
هدف این است که صرفنظر از محل کار کارکنان، تمام ابزارهای لازم به سهولت در دسترس و اختیار آنان قرار گیرد. کارکنان باید با برنامهها، نرمافزارها و ابزارهای خارج از سیستم مدیریت دانش سروکار داشته باشند تا وظایف مختلفی مانند مدیریت پروژه، مکاتبه و تولید محتوا و غیره را انجام دهند. برنامههای نرمافزاری محل کار و سیستم مدیریت دانش را میتوان با استفاده از نرمافزار تحت اینترانت، تحت یک مجموعه دیجیتال یکپارچه گرد هم آورد. بدین ترتیب، ورود به برنامههای متعدد و جابجایی بین آنها برای کارکنان با چالش کمتری خواهد بود.
فناوریهای ابری
الگوی نرمافزار بهعنوان سرویس SaaS، بهطور روزافزونی در محیط کار دیجیتال موردتوجه قرارگرفته است. شبکههای اینترانت با سیستمهای مدیریت دانش بهطور فزایندهای بهعنوان یک مدل اینترانت بهعنوان یک سرویس به فروش میرسند. این فناوری، جایگزینی جذاب برای کسبوکارهایی است که به انعطافپذیری و یک طرح اشتراکی ماهانه ابری را به یک هزینه اولیه سنگین ترجیح میدهند. افزایش نیاز به دسترسی به اطلاعات از هر مکانی نیز این روند را تقویت کرده است.
نتیجهگیری
اگر رابط کاربری UI بهخوبی طراحی شود، کارکنان قادر خواهند بود، سریعتر و کارآمدتر به سیستم مدیریت دانش دسترسی پیدا کنند. وفقپذیری کارکنان با این سیستم بهطور مستقیم تحت تاثیر آن چیزی است که روی صفحه نمایش میبینند. درنتیجه، پایههای یک سیستم مدیریت دانش کارآمد، یک رابط کاربری جذاب، جمعوجور و قابلدرک است.
دانش، در دنیای کسبوکار دائما در حال تغییر امروزی، قدرت است و زمانی که بهطور موثر بکار گرفته میشود، به کسبوکارها امکان میدهد از حوزه فعالیت خود دور نشوند و نوآوری خود را حفظ کنند. یک سیستم مدیریت دانش مدرن، از هوش مصنوعی AI برای دستیابی، سازماندهی و توزیع کارآمد دادههای کسبوکار استفاده میکند. درنهایت و همچنانکه برای سرمایهگذاری در این روندهای جدید آماده میشوید، شاید وسوسه شده باشید، زیادهروی کنید و ابزارهایی را برگزینید که منطبق با فرآیندهای سازمان شما نیستند. ازاینرو، نظارت به هنگام بر این تلاشها اهمیت بیشتری دارد.
منبع:
https://www.kminstitute.org/blog/new-innovations-and-future-knowledge-management