تدوین استراتژي مديريت دانش

تدوین استراتژي مديريت دانش

تدوین استراتژي مديريت دانش بايد بخشي از استراتژي كلي شركت بوده، با فلسفه مديريت هدف‌ها و قابلیت‌های سازمان، تناسب و همخواني داشته باشد و همچنين با مدنظر قرار دادن تهديدها ، فرصت‌ها، ضعف‌ها و قوت‌های  مربوط به دانش طراحي شود. گام‌های لازم براي تعيين برنامه استراتژي مديريت دانش به شرح زير است:

  • ترسيم چشم‌انداز مديريت دانش،
  • درک الگوي خدماتي مشتري درک براي شركت و هدف‌های كلي شركت و دیدگاه‌ها ايجاد يك الگوي خدماتي ويژه مشتري از نگاه دانش؛
  • تعيين چگونگي حمايت استراتژي مديريت دانش از استراتژي شركت و عناصر استراتژي مربوطه،
  • ايجاد قابلیت‌های ، مانند تحقيق و توسعه ، فرهنگ مشاركتي قوي، قابلیت‌های فناوري اطلاعات و حمایت مديران سازمان،
  • درك ارزش كلي مهم‌ترین فعالیت‌ها و قدم‌های مديريت دانش كه به‌عنوان بخشي از طرح‌ریزی چشم‌انداز دانش تعيين شده‌اند،
  • طرح‌ریزی اولويت هدف‌های وابسته به دانش ، فعالیت‌های مديريت دانش و زمینه‌های تمركز براي نشان دادن تهديدات ، فرصت‌ها ، نقاط ضعف و قوت طراحي و مستند كردن استراتژي به‌گونه‌ای كه همه عناصر مطلوب را دربر گيرد و گسترش طرح‌های كلي مديريت دانش همچون : عملكردهاي كلي، نيازها ، زیرساخت‌ها ، طرح‌ریزی برنامه ، بودجه ، نيازهاي هماهنگي با ديگر فعالیت‌های سازمان و نظاير آن.
  • استراتژی‌های کسب‌وکار می‌تواند بر برتري عملياتي ، نوآوري محصول يا صميميت با مشتري 3 يا تركيبي از اين موارد تأکید كند.
  • استراتژی‌های مبتني بر صميميت با مشتري: اساساً بر جزييات و مديريت دانش مشتري بنا شده‌اند.
  • استراتژی‌های نوآوري محصول: در هسته خود، شامل دانش مشتري و دانش محصول هستند و تمركز قوي بر خلق دانش مبتني بر محصول دارند.
  • استراتژی‌های برتري عملياتي: به وسيله فرايند و بهترين دانش به كار گرفته شده، حمايت مي‌شود.

ترسيم چشم‌انداز دانش

در چهارچوب تدوين استراتژي دانش، ترسيم چشم‌انداز دانش به‌عنوان ابزاري مؤثر و يكي از گام‌های لازم از جهت پیاده‌سازی مديريت دانش در سازمان به شمار می‌رود.

اين امر شامل ترسيم فرصت‌ها و تهديدها و قابلیت‌های سازمان در مديريت دانش با ديدي بلندمدت می‌باشد و معمولاً لازم است اين عمل، بسيار سريع و در فرايند چندهفته‌ای و حداكثر سه ماهه با تيمي سه تا پنج نفره انجام شود. در صورت نياز  ممكن است بعدها پس از كسب دانش بيشتر به‌منظور افزودن اطلاعات اضافي و  گسترش بيشتر آن، اين عمل تكرار شود.

هدف اصلي از اين كار ، فراهم آوردن زمينه درك صحيح و لازم از وضعيت دانش شركت است. مديريت دانش براي تنظيم استراتژي، اولویت‌بندی پروژه‌ها و فعالیت‌های مديريت دانش و شناختن نيازها و فرصت‌های ويژه مديريت دانش به اين ديد نياز دارد. همچنين در مراحل بعدي فعاليت مديريت دانش، ترسيم چشم‌انداز دانش جهت بازرسي و فراهم كردن بازخور براي نظارت عاليه بر مديريت دانش لازم است. همچنين با ايجاد اين دورنما ، می‌توان انتظار داشت كه تعداد چشمگيري از فعالیت‌های بالقوه مديريت دانش كه بسياري از آن‌ها داراي طبيعت دانش كليدي عملكرد هستند را شناسايي كرد.

به‌طورمعمول چشم‌انداز دانش شرح مختصري از دارایی‌ها، برنامه‌ها، فعالیت‌ها و عمليات اصلي مربوط به دانش را ارائه و همچنين، وضعيت آن‌ها را با توجه به بازارهاي موجود و رقابت و توسعه‌های كلي در داخل و خارج شركت، شرح می‌دهد. چشم‌انداز دانش معمولاً به شكل گزارشي مختصر در سطح بالا تهيه می‌شود و ساختار اين گزارش ، شامل شرح كوتاهي از ویژگی‌های دانش و نمايش شرايط شركت و فشارهاي بازار است. اين كار اغلب برحسب تهديدات، فرصت‌ها و نقاط ضعف و قوت چشمگيري تنظيم و به توليد ليست مقدماتي از فرصت‌ها و فعالیت‌ها منجر می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − سه =