در سالهای اخیر APQC در مورد اینکه چگونه مدیریت دانش باعث افزایش بهرهوری دانشکاران میشود و استرس کمتری داشته باشند مطالب زیادی منتشر کرده است. در حالی که این مساله همیشه هدف اصلی مدیریت دانش است، در این مطلب سه زمینهای را که ممکن است به رفع استرس دانشکاران کمک کند و چگونگی اثرگذاری مدیریت دانش و علت اینکه چرا دانشکاران تحت فشار هستند؟ بررسی شده است.
برای مطالعهی مقالات تخصصی مدیریت دانش به پایگاه دانش مراجعه فرمایید.
- سازمانها بر کارایی عملیاتی و بهبود مستمر متمرکز هستند.
بر اساس اولویتها و روند تحقیقات APQC در سال 2024، تعداد زیادی از سازمانها (42%) کارایی عملیاتی و بهبود مستمر را به عنوان یک هدف کلیدی در اولویت قرار میدهند. اساساً، یاد بگیرید که چگونه با کار کمتر، اثرگذاری بیشتری داشته باشید. اما کارمندان اغلب برداشتی منفی از این موضوع دارند و تصور میکنند که رهبران فقط به نتیجه نهایی اهمیت میدهند و به تأثیر آن فکر نمیکنند.
بسیاری از افراد، شروع فناوریهای نوظهور مانند هوش مصنوعی مولد را دلیل تمرکز سطوح بالاتر بر اتوماسیون و کارایی میدانند، در حالی که تیمهای مدیریت دانش همیشه بر بهبود بهرهوری (هم کارایی عملیاتی و هم اثربخشی) متمرکز بودهاند، یکی از نگرانیها این است که سازمانها در عجله خود برای رقابتی بودن، بخش اثربخشی معادله را فراموش کنند. از این گذشته، دستیابی به کارایی بیشتر به این معنی است که شما “کارها را درست انجام میدهید”، مانند حذف مراحل دستی در یک فرآیند از طریق اتوماسیون. اما دستیابی به اثربخشی به این معنی است که شما «کارهای درست» مانند اولویتبندی حیاتیترین کار در ابتدا یا ارائه محتوای مناسب در جریان کار را انجام میدهید.
در سال 2024، تحقیقات APQC بزرگترین حوزه فرصت برای مدیریت دانش را شناسایی کرد، کمک به کارکنانی که با مخازن اطلاعات آشفته، احساس سرخوردگی میکنند، همراه با اطمینان از جذب و انتقال دانش حیاتی و پذیرش فناوریهای جدید.
بنابراین، مدیریت دانش چگونه میتواند از نیازهای دانشکاران حمایت کند و با اولویتهای سازمان آنها هماهنگ باشد؟
این اقدامات اثبات شده را در نظر بگیرید:
- شناسایی دانش حیاتی: استفاده از ابزارهایی مانند نقشههای دانش برای تعیین دقیقترین دانش در سازمان و تمرکز بر تلاشهای بهبود مستمر از روشهای مناسب شناسایی دانش است.
- همکاری با تیمهای فرآیند: حصول اطمینان از همکاری تیمهای مدیریت دانش با تیمهای فرآیندی، تا به طور مؤثر دانشکاران مناسب در فرصتهای بهبود مستمر درگیر شوند.
- درگیر کردن رهبران کسب و کار: شراکت با رهبران کسب و کار تا از رویکردهای مدیریت دانش مرتبط، مانند انتقال دانش، انجمن خبرگی، محاسبات شناختی و ابزارهای همکاری برای حمایت از اهداف کسب و کار اولویتدار و ایجاد موفقیت سازمانی استفاده شود.
- مسابقه برای پیادهسازی هوش مصنوعی در جریان است.
تیمهای مدیریت دانش میدانند که هوش مصنوعی مدتها قبل از سال 2022 ظهور کرد و در طول دو سال گذشته، به نظر میرسد که هوش مصنوعی مولد جهان را در دست گرفته است. در حالی که تبلیغات برای برخی کاهش یافته است، تأثیر بر نحوه مفهوم سازی تیمهای مدیریت دانش به اشتراکگذاری دانش، عملکرد جستجو و ایجاد محتوا و همچنین افزایش تمرکز بر روی حریم خصوصی دادهها و مسائل امنیتی را در پی خواهد داشت.
هوش مصنوعی سنتی در حال حاضر بر نحوه استفاده، جستجو و به اشتراک گذاری دانش افراد با فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی مانند جستجوی سازمانی تأثیر میگذارد که به سرعت مرتبطترین محتوا را به کارمندان رسانده و زمان جستجوی اطلاعات را کاهش دهد. اما با هوش مصنوعی مولد، محتوای نوشتاری یا منابع دیگر در پاسخ به جستجو دریافت خواهد شد. سازمانها در حال حاضر ابزارهای آزمایشی را بر روی برخی موارد استفاده متداول متمرکز میکنند (به شکل زیر توجه کنید).
در حالی که ممکن است هوش مصنوعی، تنها یک فناوری در حال ظهور تصور شود، اکثر کارشناسان و تحقیقات APQC به ما میگویند که در درجه اول یک تحول فرهنگی است. آشو روی، مدیر عامل شرکت eGain، میگوید که «هوش مصنوعی مولد اکنون در حال خودکارسازی و تسریع فرآیند دستی ایجاد و مدیریت دانش است. این به طور کامل بازی را تغییر میدهد.”
بنابراین، چگونه مدیریت دانش میتواند از نیازهای کارکنان دانش حمایت کند و با وسواس سازمانشان نسبت به هوش مصنوعی هماهنگ باشد؟
این اقدامات اثبات شده را در نظر بگیرید:
- بر مدیریت محتوای ساختاریافته تمرکز کنید در حالی که میتوان آن را با خود هوش مصنوعی تقویت کرد، اما همچنان برای مدیریت دانش لازم است چرخه عمر محتوا، کیفیت محتوا و ساختار حاکمیتی برای داراییهای دانش سازمان خود را توسعه و مدیریت کند.
- روشها و ابزارهای سنتی مدیریت دانش (مانند رویدادهای یادگیری، انتقال ساختار یافته دانش، انجمن خبرگی و غیره) را ارائه دهید تا اطمینان حاصل شود که دانشکاران تأثیرات روزمره بر نقشهای خود، مهارتهایی را که برای موفقیت در آینده به آنها نیاز دارند و چگونگی پذیرش آن را درک میکنند. دنیای جدید با هوش مصنوعی در آن، در صورتی باعث ایجاد تجربه بهتر برای کاربر خواهد شد که مدیریت دانش موثر، ساده و ادغام شده در جریان کار باشد.
- تصور کنید که وقتی هوش مصنوعی در تصویر باشد، فرهنگ شما چگونه خواهد بود. آیا کارمندان با ترس از اینکه شغلشان در خطر است کار خواهند کرد یا هوش مصنوعی به عنوان یک متحد ضروری عمل خواهد کرد؟
- کارکنان دانش از تغییر مداوم خسته شدهاند.
تحولات سازمانی در حال حاضر با تمرکز بر سازماندهی مجدد، ادغام و اکتساب، تغییرات دیجیتالی و مسائل اجتماعی و جهانی که کانالهای خبری و زندگی روزمره ما را مصرف میکنند، عادی شده است. عدم قطعیت اقتصادی میتواند منجر به اخراج و بازنشستگی غیرمنتظره شود که نیازمند واکنش سریع برای به دست آوردن دانش است و در نتیجه، بسیاری از متخصصان مدیریت دانش باید به دقت تعادل “خاموش کردن آتش” را با تلاشهای استراتژیک بیشتری برقرار کنند.
چهارسال متوالی تحقیقات APQC مجموعه مهارتهای شماره یک را برای تیمهای مدیریت دانش به عنوان مدیریت تغییر، همراه با سایر مهارتهای انسان محور مانند تفکر طراحی، تفکر انتقادی، مشارکت و همکاری شناسایی کرد. و از آنجایی که ما در حال آماده شدن برای بررسی اعضای خود در مورد اولویتهای مدیریت دانش 2025 هستیم، پیش بینی میکنیم مدیریت تغییر به عنوان اولویت اصلی ادامه یابد.
بنابراین، مدیریت دانش چگونه میتواند از نیازهای دانشکاران در زمانهای همیشه در حال تغییر و نامطمئن پشتیبانی کند؟
این اقدامات اثبات شده را در نظر بگیرید:
- مدیریت دانش را به یک اولویت تجاری تبدیل کنید. اطمینان حاصل کنید که یک استراتژی کلنگر دارید که از اولویتهای کسب و کار پشتیبانی میکند و رویکردهای مدیریت دانش پایه را اجرا میکند، مانند انجمن خبرگی، درسهای آموخته شده و انتقال دانش ساختاریافته علاوه بر راهحلهای فناوری.
- تیمهای مدیریت دانش ارتقاء یافته با مدیریت تغییر. مدیریت تغییر فراتر از ارتباط و آموزش، شامل تعامل با حامیان اجرایی، مربیگری رهبران، پاداش دادن و به رسمیت شناختن کارکنان دانش و تسلط بر هنر قدردانی (“هوش مصنوعی دیگر”) است.
- افراد را در مرکز استراتژی مدیریت دانش خود نگه دارید. مدیریت دانش یک سیستم ساختاریافته برای کمک به افراد برای یافتن اطلاعات، دانش و کارشناسان در صورت نیاز است تا بتوانند کارآمدتر و موثرتر شوند و در نهایت برای سازمان ارزش ایجاد کنند
منبع:
https://www.apqc.org/blog/why-are-knowledge-workers-stressed-out