چرا حضور و حمایت رهبر سازمان برای موفقیت مدیریت دانش مهم است؟

فقدان حمایت رهبران سازمان از مدیریت دانش همیشه یک چالش جدی برای متخصصان مدیریت دانش بوده است. برای رهبران در تمامی سازمان‌ها باید مهم باشد که نه تنها از مدیریت دانش دفاع کنند، بلکه نقش فعالی در اجرای آن داشته باشند.

اگرچه اجرای یک برنامه مدیریت دانش بدون حمایت رهبران سازمان امکان‌پذیر است، اما اگر این حمایت را داشته باشید، احتمال موفقیت آن برنامه‌ها بسیار بیشتر خواهد بود. واداشتن رهبران سازمان به تأمین بودجه، نشان دادن حمایت و رهبری با الگوبرداری، از عوامل حیاتی موفقیت هستند.

برای مطالعه‌ی مقالات تخصصی مدیریت دانش به پایگاه دانش مراجعه فرمایید.

طیفی از پاسخ‌های اجرایی رهبران به مدیریت دانش

به‌طورکلی به نظر می‌رسد 5 نوع مختلف پاسخ رهبران سازمان به کسانی که در تلاش برای شروع یا حفظ یک برنامه مدیریت دانش هستند وجود دارد.

  1. خصمانه (دشمنی)

برخی از رهبران تعمداً با تلاش‌های مدیریت دانش مخالفت کرده یا آن‌ها را تضعیف می­کنند. این می­تواند به دلیل تجربه بد قبلی، عدم درک مدیریت دانش، احساس نیاز به کاهش هزینه­ها و نشان دادن بهبود کوتاه مدت سود باشد.

نقل قولی از ریچارد کراس می­گوید: هرگز به کسی که می‌گوید، «بازده بازگشت سرمایه را به من نشان دهید» اعتماد نکنید. در هر فرهنگی سؤالات به ظاهر عقلانی وجود دارد که نیت خصمانه را پنهان می­کند؛ مثلا «آیا می­توانید ROI مدیریت دانش را به من نشان دهید؟» به‌طورکلی در این دسته قرار می­گیرد. درخواست بازگشت سرمایه قابل اثبات می­تواند یک علامت هشدار اولیه در مورد عدم اعتبار آن­ها (یا شما) باشد!

درخواست بازگشت سرمایه تضمین‌شده به روشی قابل‌احترام و راحت برای ابراز نگرانی رهبران سازمان در مورد نتایج پیاده‌سازی مدیریت دانش تبدیل می‌شود. برای رهبران آسان‌تر است که به شما بگویند که به این دلیل تصمیم گرفته‌اند به‌جای توضیح مسائلی مانند بی‌اعتمادی، با مدیریت دانش ادامه ندهند. تجارب بد ناشی از اشتباهات قبلی، سیاست‌های سازمانی، بی‌اهمیتی مدیریت کردن دانش‌های سازمان و غیره دلیل اصلی مخالفت آن‌ها با برنامه‌های مدیریت دانش است نه صرفا عدم مشاهده بازگشت سرمایه!

شما به‌عنوان متولیات مدیریت دانش باید سعی کنید بر این خصومت و دشمنی غلبه کنید، اما ممکن است غیرممکن باشد. اگر چنین است، می­توانید منتظر بمانید تا راهبر سازمان تغییر کند یا خود به سازمان دیگری منتقل شوید که حمایت بیشتری دارید!

  1. خنثی

بسیاری از رهبران ممکن است اطلاعات زیادی در مورد مدیریت دانش نداشته باشند به‌طوری‌که نه حامی باشند و نه نگاه خصمانه­ای داشته باشند. بهتر این است که آن­ها را آگاه کرده و به مسیر آورید تا حمایتگر شما شده یا در این مسیر مشارکت نمایند.

  1. نگاه سرسری

ممکن است به نظر برسد رهبران برنامه مدیریت دانش را تایید می­کنند، اما در واقع فقط به‌صورت سطحی و ظاهری از آن حمایت می­کنند. برای مثال، آن­ها ممکن است از استفاده از یک شبکه اجتماعی سازمانی حمایت کنند، اما باز هم به ارسال ایمیل به شکل سنتی ادامه دهند. رهبران ممکن است بگویند، «همه باید پروفایل­های شخصی خود را تکمیل کنند»، اما خود این کار را انجام ندهند. یا در ظاهر بگویند ابزارهای مدیریت دانش باید اجرا شود، اما عملا اقدامی در این رابطه انجام ندهند؛ یا بگویند که یک برنامه مدیریت دانش می­خواهند اما در تخصیص بودجه و منابع برای آن تلاشی نکنند.

این نوع برخورد ظاهر حمایتی نادرست و نابخردانه است، اما اگر بخواهید صریحاً با آن مقابله کنید، ممکن است منجر به انکار، حالت تدافعی و کاهش همین حد از حمایت نیز بشود.

  1. حمایت‌کننده

این پاسخ رهبران سازمان ارزشمند است و شامل حمایت مالی (تخصیص بودجه مناسب)، اطلاع­رسانی درست و به‌موقع و حمایت مدیریت در خصوص برنامه­ها است. این حمایت می­تواند یک برنامه مدیریت دانش را راه­اندازی کرده و به پیشرفت آن کمک کند، اما یک سطح کمتر از ایده آل است.

  1. مشارکتی

در این نوع پاسخ، رهبران ارشد سازمان به متولیان مدیریت دانش کمک می­کنند تا پتانسیل کامل خود را در این راستا نشان دهند. مدیران اجرایی و کارکنان به‌غیراز آگاهی در این خصوص باید در واقع خودشان به شکلی قابل‌مشاهده در برنامه مدیریت دانش مشارکت کنند.

کارکنان سازمان عموما به ابزارها و فرایندهای جدید موضع نشان می­دهند مگر اینکه منافع آشکاری برایشان وجود داشته باشد یا علاقه شخصی و ارتباط عاطفی با موضوع داشته باشند. یک راه مناسب برای جلب‌توجه و مشارکت کارمندان این است که رهبران سازمان به‌صورت خودجوش در این موارد مشارکت کنند و با استفاده از فرآیندها یا ابزارهای جدید، مشارکت دیگر کارکنان را نیز جلب نمایند.

رهبرانی که نشان می‌دهند مایلند همان کاری را که از دیگران خواسته‌اند انجام دهند، احتمالاً شاهد الگوبرداری سایر اعضای سازمان خواهند بود. کارکنان سازمان اقدامات رهبران خود را رصد می­کنند. اگر آن­ها این پیام را برداشت کنند که «آن‌گونه که من می‌گویم انجام دهید، نه آن‌گونه که من انجام می­دهم»، بعید است که آنچه از آن­ها خواسته‌شده است را انجام دهند؛ اما اگر کارمندان مشاهده کنند که رهبران و مدیران سازمان واقعاً از توصیههای خود استفاده می‌کنند، به‌احتمال‌زیاد از آن پیروی خواهند کرد.

رهبران سازمان برای مدل‌سازی رفتارهای مدیریت دانشی که انتظار دارند تمامی بدنه سازمان در آن وارد شوند باید خود دانش‌هایشان را در سازمان به اشتراک بگذارند، نوآوری و ایده پردازی کنند، از دانش‌ها و تجربیات به اشتراک گذاشته‌شده بهره ببرند، از ابزارهای متنوع مدیریت دانش استفاده کنند.

نمونه‌هایی از رهبری حمایتی و مشارکتی برای مدیریت دانش

بهترین راه برای رهبران سازمان برای حمایت و مشارکت در برنامه‌های مدیریت دانش، انجام 10 تعهد است:

  1. بودجه معقول برای نیازمندی‌ها و برنامه­های مدیریت دانش تصویب کنید.
  2. اطمینان حاصل کنید که متولیان مدیریت دانش سازمان منابع لازم برای اجرای برنامه­های مدیریت دانش را داشته و در جایگاه خود به‌خوبی ایفای نقش می‌کنند. همچنین در بازه­های زمانی تعریف‌شده با آن­ها ملاقات داشته باشید.
  3. یاد بگیرید که چگونه یک برنامه مدیریت دانش را ارائه و از آن دفاع کنید.
  4. یاد بگیرید که چگونه از ابزارهای مدیریت دانش استفاده کنید. به‌تمامی افراد نشان دهید که استفاده از فرآیندها و فناوری چقدر آسان است.
  5. به‌طور منظم در مورد نحوه عملکرد سازمان در خصوص مدیریت دانش اطلاعات کسب کرده و خود را به­روز نمایید. این باید در دستور کار جلساتتان قرار گیرد.
  6. در طول جلسات برای مدیریت دانش، دغدغه و درخواست­های متولیان مدیریت دانش و سایر کارکنان در رابطه با مسائل مدیریت دانش زمان بگذارید. مدیران در تمامی سطوح باید به‌طور مرتب اهمیت مدیریت دانش در دستیابی به اهداف سازمان را یادآور شوند.
  7. اطمینان حاصل کنید که اهداف مدیریت دانش واقعاً برای همه کارکنان تعیین‌شده و اجرا می­شوند. صرف انتقال پیام و آگاه­سازی آن­ها کافی نیست. باید این اهداف اجرایی و نتایج آن مشخص گردد.
  8. از انطباق و همسو بودن استراتژی­ها و اهداف سازمان با استراتژی­ها و اهداف مدیریت دانش مطمئن شوید. شاخص­های کلیدی عملکرد مدیریت دانش را بررسی کنید. اگر شاخص­های مدیریت دانش همراه با شاخص­های همیشگی کسب‌وکار بررسی شوند، مشخص خواهد شد که به همان اندازه نیز برای سازمان اهمیت دارند.
  9. به کارکنانی که دانش و تجارب خود را به اشتراک می­گذارند، نوآوری و ایده­پردازی می­کنند، از دانش­های سایر همکاران استفاده مجدد می­کنند، یاد می­گیرند و همکاری می­کنند، پاداش دهید. پاداش دادن به رفتارهای دانشی، همراهی مثبت کارکنان را تقویت می­کند، باعث ایجاد انگیزه می­شود و به‌نوعی فرهنگ‌سازی اتفاق می­افتد تا تمام بدنه سازمان به ارزش چنین رفتارهایی پی ببرند.
  • اطمینان حاصل کنید که زمان لازم برای اشتراک‌گذاری، نوآوری، استفاده مجدد، همکاری و یادگیری در نظر گرفته‌شده است.

نتیجه

حضور پررنگ و فعال رهبران سازمان در برنامه­های مدیریت دانش و مشارکت و حمایت آن­ها موجب افزایش علاقه، انگیزه و مشارکت سایر کارکنان در سازمان خواهد شد. می­توان گفت موفقیت سازمان و کارکنان با بهره­گیری از مدیریت دانش امکان­پذیرتر خواهد بود.

https://lucidea.com/blog/why-senior-leadership-by-example-is-important-for-knowledge-management-success/#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=why-senior-leadership-by-example-is-important-for-knowledge-management-success

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + 6 =