
تفاوتهای بهکارگیری مدیریت دانش در صنایع مختلف
مشاوران مدیریت دانش در طرحهای پیادهسازی خود اغلب با عبارات بسیار کلی درباره مدیریت دانش صحبت میکنند. به اعتقاد من در هنگام صحبت از مدیریت دانش با صاحبان کسبوکارها، تأکید بر این نکته ضروری است که مدیریت دانش در صنایع مختلف میتواند معانی بسیار متفاوتی داشته باشد. بهکارگیری مدیریت دانش در یک سازمان خدمات حرفهای بسیار متفاوت از بهکارگیری آن در یک صنعت تحت نظارت دولت مانند نفت و گاز است.
انواع مختلف مدیریت دانش در صنایع مختلف
در صنایع مختلف الزامات قانونی متفاوت هستند و بنابراین نیازهای تجاری، نیازهای کاربران و همچنین فرهنگ سازمانی و اجتماعی هریک از صنایع نیز با دیگری متفاوت است. بهطورکلی همه عوامل موثر بر نحوه بهکارگیری دانش در عملیاتهای روزانه در صنایع مختلف متفاوت هستند. بیایید به چند نمونه از صنایع مختلفی که با آنها کار کردهایم نگاهی بیندازیم.
سازمانهای خدمات حرفهای (PS)
در یک سازمان خدمات حرفهای تمام جنبههای مدیریت دانش اعمال خواهد شد، اما در راستای مبحثی که در پیش گرفتهایم، بیایید روی استفاده مجدد از راهحلها و درسآموختههایی تمرکز کنیم که درطی پروژههای گذشته به آنها دست پیدا کردهایم؛ موضوعی که برای بسیاری از سازمانها یک چالش و درعینحال یک فرصت همیشگی تلقی میشود. در تجربه من، زمانی که به استفاده مجدد از دانش در سازمانهای خدمات حرفهای، محور اصلی محورِ نوع پروژه است، در حالی که محور صنعت باید محور اصلی باشد. به نظر من، برای پیادهسازی مدیریت دانش در یک سازمان خدمات حرفهای باید با تجزیه دانشهای ضمنی و آشکار به اجزایی کوچکتر، آنها را متناسب با صنایع، طرحهای پیادهسازی و یا انواع سازمانی تدوین کنیم.
خدمات حقوقی
از دیدگاه مدیریت محتوا این رشته صنعت بسیار جالبی محسوب میشود؛ تصور کنید که بهازای هر پرونده قضایی، هزاران صفحه محتوایی بزرگ یا کوچک ایجاد شده است. بدون شک مدیریت محتوای این حجم از پروندههای حقوقی برای یک شرکت حقوقی ارزش تجاری زیادی دارد. این ارزش تجاری نه فقط ازنظر صرفهجویی در فضا و کارکنانی است که کار برچسب زدن و بایگانی اسناد را انجام میدهند، بلکه از نظر دسترسی آسان به درسآموختههای پروندههای گذشته و به اشتراکگذاری آنها در جهت بهبود دانش سازمان است. مدیریت این محتوا ضمن صرفهجویی در زمان و کاهش ریسک، فرآیند تشخیص صحیح و یا غلط بودن اطلاعات و همچنین حفظ و نگهداری و ذخیره خودکار دانش را فراهم میکند به افزایش نرخ بازگشت سرمایه منجر خواهد شد.
صنایع خردهفروشی و خدمات
این مورد نمونه دیگری از نحوه بهکارگیری دانشی متفاوت از دانش کلاسیک است؛ در این نوع از صنعت نیازمند دسترسی سریع به چگونگی انجام کارها و پاسخ به ابهام درمورد موضوعاتی از این قبیل هستیم: کارهایی که در یک فروشگاه پوشاک باید انجام داد، لیست ارائه خدمات در یک هتل، یافتن سریع ویدیوهای کوتاه و آموزشی درمورد نحوه تا کردن پیراهن یا تختخواب، یا برطرف کردن ابهام مسئول تحویل دارو درمورد یک داروی تجویزی با مارک متفاوتی که ممکن است با آن آشنا نباشد. عالی نیست اگر مسئول تحویل دارو در همان حین خدمترسانی به مشتریان بتواند با دسترسی سریع به چند متخصص، مشاهده وضعیت در دسترس بودن آنها و با پرسیدن چند سوال ابهام خود را بهسرعت برطرف کند؟
اهمیت بهکارگیری فناوری و مدیریت دانش در صنایع مختلف
موارد ذکرشده تنها دو نمونه از کاربرد مدیریت دانش در صنایع مختلف هستند. مدیریت دانش همچنین در بسیاری از صنایعی که به شدت تحت نظارت هستند نیز پیادهسازی میشود ؛ صنایعی مانند مراقبتهای بهداشتی، خدمات مالی، بیمه، نفت و گاز. این موارد تنها چند مورد از صنایعی هستند که با بهکارگیری فناوری و مدیریت و بهکارگیری بهینه دانش روز سبک زندگی مردم را به میزان زیادی تغییر میدهند. به نظر من، دسترسی فوری به دانش و تخصصدرحین انجام کار بخش بزرگی از دانش کاربردی است که تا به امروز آن را دست کم گرفتهایم. یافتن پاسخ در زمان و مکان موردنیاز ما، بدون نیاز به جستجو در پایگاه دانش و بدون نیاز به ارسال درخواست به واحد پشتیبانی و منتظر ماندن، ارزش تجاری بسیار زیادی دارد.
زمانی که نیاز به مدیریت دانش و دسترسی به تخصص در حوزه کسبوکاری خود را درک کنیم، حوزهها و نمونههای کاربردی بیپایانی پیش چشممان نمایان خواهند شد. خوشبختانه در دو سال گذشته که کارکنان دورکاری را تجربه کردند و از نزدیک با سایر کارکنان در ارتباط نبوده اند، درک کارکنان نسبت به این موضوع افزایش یافته است. من فکر میکنم که بسیاری از کسبوکارها به بینش و درک جدیدی نسبت به اهمیت دانش مرتبطی دست یافتهاند که در جریان انجام کار به کار میآید. بسیاری از ما بعد از تجربه دورکاری یا کارترکیبی متوجه شدیم که کار کردن به این روشها آنقدرها هم رعبآور نیست و بهراحتی با آن کنار آمدیم. ولی دسترسی کارکنان به دانش مناسب، تخصص مرتبط و تعامل با دیگر کارکنان برای ایجاد یک محیط کاری سازنده، شاد و سالم بسیار مهم است.
منبع:
https://www.linkedin.com/pulse/different-ways-apply-knowledge-industries-rebecka-isaksson/