چگونه شکاف‌های دانشی را شناسایی کنیم؟

با روی آوردن سریع کسب‌وکارها به مدل‌ها و استراتژی‌های جدید برای به‌کارگیری فناوری‌های به‌روز و نیازهای متغیر مشتری، بسیاری از سازمان‌ها شاهد شکاف‌های دانش هستند. این شکاف‌ها در حال گسترش هستند، زیرا بسیار از کارمندان، اکنون ملزم به انجام کارهایی هستند که برای انجام آن، استخدام یا آموزش ندیده‌اند.

شکاف دانش وشکاف مهارتی می‌تواند بر روی نتیجه‌ی نهایی کسب‌وکار شما تاثیر بگذارد. بایدکشف کنید که چگونه این شکاف‌ها را قبل از اینکه پر هزینه شوند، شناسایی و برطرف کنید.

بر اساس یک نظرسنجی جدید توسط موسسه مشاوره مکینزی، حدود ۴۳ درصد از پاسخ‌دهندگان اذعان دارند که سازمان آن‌ها با شکاف‌های مهارتی و دانش مواجه است، در حالی که ۴۴ درصد دیگر انتظار دارند چنین شکاف‌هایی در پنج سال آینده پدیدار شود

داده‌های فوق، اهمیت پر کردن شکاف‌های دانش را نشان می‌دهد و نشان می‌دهد که تعداد کمی از سازمان‌ها برای انجام این کار آمادگی دارند. پرداختن به این شکاف‌ها بسیار حیاتی است زیرا آن‌ها می‌توانند بزرگترین چالش برای کسب‌وکار شما باشند. این مقاله به‌طور مفصل توضیح می‌دهد که چگونه سازمان شما می‌تواند این شکاف‌ها را شناسایی کند و قبل از اینکه به کسب‌وکارتان آسیب برساند، آن‌ها را پر کند.

برای مطالعه‌ی مقالات تخصصی مدیریت دانش به پایگاه دانش مراجعه فرمایید.

شکاف‌ دانش نیروی انسانی چیست؟

شکاف‌های دانش نیروسی انسانی به تفاوت بین دانش فعلی یک کارمند و دانشی که او برای انجام موثر وظایفش نیاز دارد، اشاره می‌کند. این شکاف‌ها می‌تواند ناشی از استخدام کارمندانی کم‌تجربه یا افرادی باشند که برای آن شغل مناسب نیستند.

کمبود نیروی کار باعث می‌شود که شرکت‌ها اغلب مجبور به استخدام افرادی شوند که صلاحیت‌های موردنیاز را ندارند. بی‌انگیزگی کارکنان و نبود آموزش مناسب، این شکاف‌ها را بیشتر می‌کند. این کمبودها اغلب به‌دلیل تغییر ماهیت بازار به‌وجود می‌آیند.

برای یک کسب‌وکار، شناسایی و پر کردن سریع شکاف‌های دانش برای افزایش درآمد و فروش، حیاتی است. کارمندی که دانش لازم را نداشته باشد، می‌تواند باعث از دست رفتن مشتری بالقوه برای کسب‌وکار شود. این کارمندان بهره‌وری کل محیط کار را پایین می‌آورند و دستیابی به اهداف و رسیدن به رقبا را دشوار می‌کنند. همچنین، درک نکردن نحوه انجام کارها به نحو موثر، می‌تواند انگیزه کارکنان را کاهش دهد و آن‌ها را مجبور به ترک کار کند. به‌طورکلی هر محیط کاری شرایط خاص خود را برای موفقیت دارد. شما باید شکاف‌های دانش و مهارت خاص نیروی کار خود را شناسایی کنید.

دلایل بروز شکاف دانش

شکاف‌های دانش برای کارفرمایان بسیار پرهزینه است، چرا که باعث کاهش بهره‌وری، افزایش جابجایی نیروی کار، پایین آمدن روحیه، کم شدن نوآوری تیمی و درنهایت کاهش سود و امثال آن می‌شود. بنابراین انجام یک تحلیل سریع برای شناسایی این شکاف‌های دانش و برنامه‌ریزی برای پر کردن آن‌ها با برنامه‌های آموزشی بسیار مهم است.

تکنولوژی‌های نوظهور: نوآوری‌های تکنولوژیکی با سرعتی زیاد، شکاف‌های مهارتی ایجاد می‌کنند که رسیدگی به آن‌ها چالش‌برانگیز است. اتوماسیون و هوش‌مصنوعی بسیاری از مشاغل را منسوخ کرده‌اند، اما در عین حال، برای پشتیبانی از فناوری‌های نوظهور، مشاغل جدیدی هم بوجود آمده‌اند. به همین ترتیب، با پیدایش اقتصاد جدید، نگاه مدیران منابع انسانی به افراد جویای کار و نحوه‌ی عرضه‌ی دانش و مهارت‌های خاص توسط کارکنان هم تغییر کرده است.

یادگیری ناکارآمد و ناکافی: یادگیری ناکافی به ایجاد شکاف‌های دانش دامن می‌زند. برای ترمیم این شکاف-ها، یادگیری باید در تمام سطوح تکامل پیدا کند. با افزایش تقاضا برای مهارت‌های دیجیتال در همه صنایع، بسیاری از کارمندان فاقد صلاحیت لازم هستند. بسیار مهم است که تاحد امکان از فناوری در آموزش مهارت-های پایه استفاده شود و نیازهای انواع مختلف یادگیرندگان را در نظر بگیریم.

آموزش حین کار: یکی دیگر از دلایل شکاف‌ دانش، فقدان آموزش ضمن کار است. زیرا شرکت‌ها دیگر براساس پتانسیل، استخدام و آموزش نمی‌دهند. مدیران منابع انسانی به دلیل تاکید بر عملکرد فوری به‌دنبال نامزدهای متخصص هستند. این فرصتی نادیده گرفته شده برای سرمایه‌گذاری روی کارمندان و نتایج بلندمدت است.

فقدان مهارت‌های نرم: مهارت‌های نرم افراد، کار کردن با سایر هم تیمی‌ها را برایشان لذت‌بخش می‌کند. این مهارت‌ها باعث می‌شوند زندگی کاری، قابل مدیریت شود و شامل توانایی‌هایی مانند موارد زیر است:

  • نوآوری در حل مسئله، حل تعارض و نوآوری به کسب‌وکارها در رقابت کمک می‌کند.
  • متقاعد‌سازی یک مهارت ضروری برای موفقیت در مذاکرات مشتری و رهبری است.
  • همکاری، نتایج بهتری را ارائه می‌دهد و مهارتی است که به سازمان، اجازه عملکرد می‌دهد.
  • انعطاف‌پذیری به یک شرکت این امکان را می‌دهد که روی پای خود بایستد و برچالش‌های پیچیده غلبه کند.
  • ارتباط موثر، شامل هوش هیجانی، یک مهارت نرم است که روابط کاری را بهبود می‌بخشد.

واضح است که بین تعداد و سطح مهارتی نیروی کار موجود برای برآوردن نیازهای بازار کار مدرن، عدم تعادل وجود دارد. با این حال، مقابله با این مشکلات می‌تواند هم برای کارفرمایان و هم برای کارمندان، چالش‌برانگیز باشد.

پرکردن شکاف‌های دانش برای کارفرمایان با ایجاد زیرساخت‌های لازم برای یافتن، استخدام، آموزش و ارتقاء مهارت نیروی کارشان می‌تواند چالش‌برانگیز باشد.بسیاری از شرکت‌ها به‌جای جستجوی نامزد‌هایی که می-توانند در طول حرفه خود، آن‌ها را توسعه دهند، بر یافتن نامزد‌هایی تاکید می‌کنند که بتوانند نیاز‌های فوری را برآورده کنند. این رویکرد در کنار محیط کاری که به سرعت در‌حال تغییر است، به‌زودی شکاف‌های دانش بیشتری را ایجاد خواهد کرد. برای برخی افراد، فکر آموزش یا بازآموزی می‌تواند طاقت‌فرسا باشد. این مستلزم تصمیم‌گیری در‌مورد بهترین مسیر برای پیشرفت و صرف زمان و تلاش برای یادگیری مهارت‌های جدید است. علی‌رغم این واقعیت که غلبه بر این موانع چالش‌برانگیز به‌نظر می‌رسد، اما وضعیت کاملا نا‌امید‌کننده نیست. صنایع، شرکت‌ها و افراد می‌توانند به چندین روش به شکاف دانش رسیدگی کنند.

روش‌های شناسایی شکاف‌های دانشی منابع انسانی

در ادامه مراحلی که می‌توانید برای شناسایی شکاف‌های دانش از آن بهره ببرید تبیین شده است:

  • اهداف کسب‌وکار خود را مشخص کنید: برای تشخیص شکاف‌های عملکردی در کنار کارکنان خود، ابتدا باید در مورد اهداف سازمان خود شفاف باشید. بهترین کار این است که تصویری واضح از اهدافی که می‌خواهید در آینده به آن‌ها برسید و موقعیت‌های جدیدی که باید ایجاد شود داشته باشید.
  • شناسایی صلاحیت‌های ضروری موردنیاز: برای دستیابی به اهداف آتی خود، بهترین کار این است که صلاحیت‌های موردنیاز را شناسایی کنید. این امر به‌خصوص در صورتی‌که قصد تغییر نام تجاری یا معرفی استراتژی‌ها یا فناوری‌های جدید در محل کار خود را دارید، اهمیت ویژه‌ای پیدا می-کند. شما باید تعیین کنید که یک کارمند برای یک موقعیت خاص در شرکت شما به چه نوع سوابق‌تحصیلی، مهارت و تجربه کاری نیاز دارد.
  • وضعیت کنونی را ارزیابی کنید: شما نیاز دارید عملکرد فعلی کارکنان خود را ارزیابی کنید و ببینید آیا برای دستیابی به اهداف تعیین شده شما کافی است. این کار به شما کمک می‌کند تا شکاف‌های دانش در نیروی کار خود را شناسایی کرده و براساس نیازهای شرکت، کارکنان فعلی را آموزش و بازآموزی دهید. همچنین به شما کمک می‌کند تا بفهمید آیا نیاز به استخدام کارکنان جدید یا ایجاد نقش‌های جدید دارید.

پس از اینکه شکاف‌های دانش موجود در محل کار خود را شناسایی کردید، باید آن‌ها را تحلیل کنید. در اینجا چند مرحله وجود دارد که می‌تواند به شما در انجام این کار کمک کند:

  • معیار‌های کلیدی عملکرد را شناسایی کنید: شاخص‌های کلیدی عملکرد، مقادیر قابل اندازه‌گیری هستند که کارآمدی یک سازمان را نشان می‌دهند. این شاخص‌ها می‌توانند کمی باشند مانند میزان درآمد حاصل‌شده یا بازده دارایی‌ و یا کیفی مانند امتیاز رضایت مشتری. مجموعه‌های مختلفی از شاخص‌های کلیدی عملکرد، برای سنجش عملکرد بخش‌های مختلف، کسب‌وکارها و صنایع گوناگون به‌کار می‌روند. شناسایی شاخص‌های کلیدی عملکرد، اولین قدم برای سنجش کارآمد عملکرد است.  پیگیری مداوم این شاخص‌ها و معیار‌ها به شما نقاط قوت و ضعف شرکت را نشان می‌دهد.
  • ارزیابی کارمندان را انجام دهید: علاوه بر پایش عملکرد کارکنان از طریق شاخص‌های کلیدی عملکرد، باید مهارت‌های آن‌ها را نیز از طریق ارزیابی‌ها و آزمون‌های منظم ارزیابی کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا شکاف‌های دانش فردی هر کارمند را شناسایی کرده و برای رفع آن‌ها اقداماتی انجام دهید.
  • محیط کار را مشاهده کنید: ارزیابی‌ها به تنهایی تصویر کاملی از عملکرد کارکنان به شما ارائه نمی دهند. بنابراین، لازم است عملکرد آن‌ها را در حین انجام وظایفشان مشاهده کنید. این کار می‌تواند به شناسایی مشکلاتی که یه طور معمول قابل تشخیص نیستند کمک کند و همچنین دید عمیق‌تری نسبت به شکاف‌های مهارتی آن‌ها به شما بدهد.
  • دریافت بازخورد از کارمندان و مشتریان: دریافت بازخورد و نظرسنجی به صورت مستمر از کارمندان و مشتریان بسیار مهم است، زیرا این کار می‌تواند مشکلاتی را که قبلاً متوجه آن‌ها نشده‌اید، برجسته کند. این امر به ویژه برای شناسایی کمبود در مهارت‌های نرم مانند مهارت‌های ارتباطی و کار گروهی ضروری است، چرا که این مهارت‌ها اغلب در آزمون‌ها و ارزیابی‌ها به طور کامل قابل سنجش نیستند.
  • شناسایی برترین عملکرد‌ها: شناسایی کارکنان با عملکرد برتر در سازمان شما، یک نقطه مرجع برای سایر کارکنان فراهم می‌کند. با شناسایی کارهایی که آن‌ها به درستی انجام می‌دهند، می‌توانید شکاف‌های مهارتی سایر کارکنان خود را استنتاج کنید. عملکرد آن‌ها همچنین می‌تواند به عنوان یک الگوی مهارتی برای آموزش سایر کارکنان عمل کند.

پس از شناسایی موفق شکاف‌های دانش در کارکنان خود، باید بهترین راه برای رفع این شکاف‌ها را درک کنید. این کار را می‌توان از طریق آموزش و بازآموزی یا استخدام مجدد نیروی کار انجام داد. همچنین، برای رسیدگی بهتر به این مشکلات، شناسایی ریشه اصلی آن‌ها نیز مهم است.

شکاف‌های دانش در هر شرکت و بخش کسب‌وکاری وجود دارند. با این حال، شناسایی و رفع این شکاف‌ها با کمک یک پلتفرم آموزش کارکنان، می‌تواند به شما در موفقیت و افزایش فروش کمک کند. شناسایی شکاف‌های دانش به شما این امکان را می‌دهد.

که درک عمیق‌تری از کسب‌وکار خود به دست آورید و با بازنگری در استراتژی‌ها و سازماندهی مجدد نیروی کار، نقاط ضعف را برطرف کنید. همچنین، این کار می‌تواند منجر به بهبود فرآیند استخدام و جذب کارکنانی شود که بهترین تناسب را با سازمان شما دارند. این امر از بروز ضررهایی که کارکنان نامناسب و فاقد صلاحیت می‌توانند به بار بیاورند، جلوگیری می‌کند.

رفع شکاف‌های دانش از طریق آموزش به شما کمک می‌کند عملکرد نیروی کار خود را بهبود بخشید، رضایت کارکنان را افزایش دهید و تجربه مشتری را ارتقا دهید. این امر موجب حفظ مشتریان و در نتیجه، گسترش پایگاه مشتری شما و افزایش مستقیم فروش می‌شود. همچنین، با آموزش کارکنان، از بروز اختلالات ناشی از تغییر روندها در محیط کار جلوگیری خواهید کرد. علاوه بر این، برطرف کردن این شکاف‌های دانش به شرکت شما برتری رقابتی نسبت به رقبا می‌دهد و از دست دادن مشتری و کسب‌وکار به نفع آن‌ها جلوگیری می‌کند.

منبع:

https://disprz.ai/blog/how-to-identify-knowledge-and-skill-gaps

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − 6 =