نحوه ایجاد فرهنگ اشتراک دانش

با دسترسی بیشتر به دانش در سراسر یک سازمان، کارکنان مشارکت و همکاری بیشتری با هم دارند، در مسائل درگیرتر شده و عملکرد بهتری از خود نشان می­دهند؛ همچنین مشتاق به اشتراک گذاری دانش و مهارت­های کسب شده با همکاران و همتایان خود هستند. افراد هر روز آزادانه اطلاعاتی را به اشتراک می‌گذارند، خواه یک پست در رسانه‌های اجتماعی در مورد حیوان خانگی خود باشد یا بررسی تست غذا از یک رستوران جدید. با این حال، در داخل سازمان خود، ممکن است دانش را به صورت یک راز نزد خود نگه دارند.

برای مطالعه‌ی مقالات تخصصی مدیریت دانش به پایگاه دانش مراجعه فرمایید.

فقدان به اشتراک گذاری دانش می­تواند مانع تصمیم­گیری درست شود، فرهنگی ایجاد کند که کمتر به تغییرات در بازار پاسخ داده و مشارکت کارکنان را کاهش دهد. با این حال، سازمان‌هایی که فرهنگ اشتراک دانش را ایجاد می‌کنند، می‌توانند از مزایای بسیاری بهره ببرند که کمترین آن ایجاد یک سازمان چابک تر و زیرک‌تر است. بیاموزید که چگونه یک فرهنگ به اشتراک گذاری دانش ایجاد کرده و رشد بلندمدت برنامه های مدیریت دانش را تقویت کنید.

فرهنگ اشتراک دانش چیست؟

با فرهنگ به اشتراک گذاری دانش، کارکنان مشوق­هایی برای به اشتراک گذاشتن دانش، مهارت­ها و تجربیات داخلی با همکاران خود دریافت می­کنند که ممکن است شامل ابتکارات رسمی به اشتراک گذاری دانش یا فرهنگ سازمانی باشد که به طور ارگانیک اعتماد و همکاری را تقویت می­کند. به طور کلی، این فرهنگ می­تواند افراد را به کمک داوطلبانه و آزادانه به همکاران خود سوق داده و راهنمایی­های لازم را به آن­ها ارائه دهد.

ویژگی­های زیر فرهنگ اشتراک دانش را دسته­بندی می­کند:

گشاده­رویی و اعتماد: کارکنان وقتی دانش خود را به اشتراک می­گذارند احساس امنیت و ارزش می­کنند و از ازدست دادن شغل خود نمی­ترسند.

همکاری: کارمندان تشویق می­شوند تا با هم در پروژه­ها کار کنند و برای تلاش­هایشان پاداش داده می­شوند.

مشوق­ها و به رسمیت شناختن: کارکنان هنگامی که به پایگاه دانش جمعی سازمان کمک می­کنند، پاداش­هایی مانند ترفیع، هدایا و تقدیر دریافت می­کنند.

پلتفرم­های قابل دسترس: کارکنان می­توانند به راحتی به پلتفرم­های لازم برای به اشتراک گذاری دانش دسترسی پیدا کرده و از آن استفاده کنند.

پشتیبانی رهبری: رهبران و مدیران آزادانه دانش خود را به اشتراک می­گذارند و در برنامه­های اشتراک دانش شرکت می­کنند تا تمثیلی برای کارکنان سازمان باشند.

یادگیری مستمر: سازمان یادگیری مستمر را ترویج کرده و به اشتراک گذاری درس­های آموخته شده با همکاران را تشویق می­کند.

5 مزیت فرهنگ اشتراک دانش

سازمان­هایی که فرهنگ به اشتراک گذاری دانش را ایجاد می­کنند، مزایای زیادی را برای کارکنان و کسب و کار به عنوان یک کل تجربه می­کنند.

  1. افزایش چابکی و نوآوری سازمانی: سازمان­هایی با فرهنگ قوی به اشتراک گذاری دانش، چابک­تر و نوآورتر هستند. این نوع فرهنگ سازمان­ها را قادر می­سازد تا به سرعت خود را با تغییرات بازار وفق دهند و برای چالش­های بالقوه ایده­ها و راه حل­های جدیدی ارائه دهند.
  2. بهبود عملکرد و بهره­وری: یادگیری مستمر و جنبه­های مشارکتی فرهنگ اشتراک دانش، منجر به عملکرد بهتر فردی و سازمانی می­شود. هنگامی که کارمندان به آموزش­ها یا مستندات ضبط و ذخیره شده دسترسی دارند، احتمال بیشتری دارد که خودشان به دنبال آن دانش باشند و به سوالات خود پاسخ دهند. با این دسترسی، آن­ها می­توانند بهره­وری بیشتری داشته و وظایف بیشتری را انجام دهند، زیرا مجبور نیستند با سؤالات خود به سراغ مدیر رفته و منتظر پاسخ باشند.
  3. جذب و حفظ استعدادهای بهتر: سازمان‌هایی با فرهنگ یادگیری قوی، استعدادهای برتر را جذب می‌کنند؛ به‌ویژه نسل هزاره (متولدین سال­های 1981 تا 1996) که فرصت‌های رشد و توسعه را در اولویت قرار می‌دهند. کارکنان فعلی نیز با قرار گرفتن در معرض این نوع فرهنگ، بیشتر درگیر شغل خود می­شوند و روی شغل خود سرمایه­گذاری می­کنند، زیرا نشان می­دهد که سازمان به کارکنان خود اهمیت می­دهد در نتیجه باعث می­شود کارکنان برای بهبود خود تلاش کنند که مستقیما بر روی منافع کسب و کار و سازمان نیز تاثیر دارد.
  4. افزایش مشارکت کارکنان: فرهنگ­های اشتراک دانش به کارکنان کمک می­کند تا احساس ارزشمندی کنند که منجر به افزایش رضایت شغلی و سطح مشارکت آن­ها در سازمان می­شود. فراتر از آن، این فرهنگ باعث ایجاد حس رفاقت می­شود، بنابراین افراد می­توانند در کنار هم و با هم یاد بگیرند و با همکاران و همتایان خود ارتباطات موثری برقرار کنند. کارکنانی که احساس نزدیکی به همکاران خود می­کنند، به احتمال زیاد در فعالیت­های سازمانی گسترده­تری نیز شرکت کرده و مدت بیشتری در سازمان می­مانند.
  5. مزیت رقابتی تقویت شده: سازمان­هایی که در به اشتراک گذاری دانش برتر هستند، احتمال بیشتری دارد که نوآوری کنند، سطح بالایی از رضایت مشتری را حفظ کنند و از نظر مالی و بازگشت سرمایه بهتر عمل کنند. این سازمان‌ها به احتمال زیاد با فن‌آوری‌های جدید و بهترین شیوه‌ها سازگار می‌شوند و آن‌ها را برای گردش کار کارکنان به کار می‌گیرند.

علاوه بر این، سازمان‌هایی که به طور مداوم دانش را به اشتراک می‌گذارند، احتمالاً علایق مشتریان را درک می‌کنند و از آن ها آگاه هستند؛ بنابراین احتمال بیشتری دارد که این انتظارات را برآورده کنند. این درک منجر به رضایت بیشتر مشتریان و احتمال بازگشت سرمایه بهتر برای فناوری ها یا شیوه های جدید می شود.

5 راه برای ایجاد فرهنگ اشتراک دانش

برای بهره­مندی از مزایای فرهنگ اشتراک دانش، سازمان­ها ابتدا باید این فرهنگ را ایجاد کنند.

  • از رهبران «الگوی رفتار اشتراک دانش» بخواهید: رهبران باید دیدگاه کارکنان را در نظر بگیرند. کارکنان سفری مانند سفر مشتری را پشت سر می­گذارند که با آگاهی شروع می­شود و با عادت کردن به آن به پایان می­رسد. رهبران می­توانند رفتار اشتراک دانش را مدل کنند تا اطمینان حاصل شود کارکنان به سوی مشارکت همیشگی در اشتراک دانش حرکت می­کنند.
  • سیستم­های مدیریت دانش ساخت یافته ایجاد کنید: سیستم­های مدیریت دانش می­توانند به ذخیره و به اشتراک گذاری اطلاعات از طریق مخازن اسناد، ابزارهای مشارکتی و انجمن­های گفتگو کمک کنند. سازمان­ها می­توانند فرآیندهای استاندارد شده­ای برای مستندسازی و به اشتراک گذاری دانش در این سیستم­ها ایجاد نمایند و اطمینان حاصل کنند که فرآیندها کاربرپسند و در دسترس همه کارکنان هستند.
  • تصمیم­گیری­ها را با داده­ها پیش ببرید: داده­های شفاف و سازمان­یافته می­توانند به بهبود برنامه­های اشتراک دانش کمک کند. استفاده از فناوری برای ردیابی معیارهای منابع انسانی مانند مزایا به شما کمک می‌کند عملکرد لازم را درک کرده و زمینه‌هایی را برای افزایش استعدادیابی و بهبود سیستم شناسایی کنید.
  • روی استعدادها سرمایه گذاری کنید: رهبران باید برنامه­های توسعه فردی را متناسب با نیازهای فردی کارکنان و اهداف شغلی ایجاد کنند و به طور منظم این برنامه­ها را به­روزسانی نمایند. به‌علاوه، سازمان‌ها می‌توانند از طریق برنامه‌های شناسایی برای کارکنانی که به طور فعال دانش را به اشتراک می‌گذارند و به فرهنگ یادگیری کمک می‌کنند، تشویقات مناسب را اجرایی نمایند. سرمایه­گذاری روی استعدادها شامل سرمایه­گذاری در برنامه­ریزی جانشین­پروری نیز می­شود. او گفت که سازمان­ها باید رهبران آینده را برای حفظ تداوم و گسترش مهارت­ها در بین تیم­ها شناسایی و توسعه دهند.
  • فناوری را با آغوش باز بپذیرید: هوش مصنوعی و ابزارهای دیجیتال در دسترس هستند، بنابراین اطمینان از داشتن مهارت­های مناسب برای موفقیت و به اشتراک گذاری موفقیت­آمیز دانش در مورد این فناوری­ها، می­تواند عملکرد سازمان را بهبود بخشد.

ابزارهای هوش مصنوعی همچنین می‌توانند به تجزیه و تحلیل داده‌ها کمک کنند و کارکنان را برای یافتن سریع اطلاعات آسان‌تر کند. ابزارهای هوش مصنوعی می‌تواند به کارمندان کمک کند محتوای مرتبط را برای نیازهای خود پیدا کنند و چت‌بات‌های مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند به پاسخ به سؤالات و یافتن منابع مناسب کمک کنند.

منبع:

https://www.techtarget.com/searchcontentmanagement/tip/How-to-create-a-knowledge-sharing-culture

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 + 1 =