برترین‌های مدیریت دانش APQC معرفی شدند

جایزه تعالی مدیریت دانش مرکز کیفیت و بهره‌وری امریکا از سال ۲۰۱۹ راه‌اندازی شده است. مدل ارزیابی این جایزه بر اساس مدل ارزیابی قابلیت مدیریت دانش APQC طراحی شده است. این ابزار یک روش مبتنی بر شواهد را برای اندازه‌گیری و ارزیابی توانمندی‌های مدیریت دانش در چهار حوزه اصلی استراتژی، کارکنان، فرآیند و فناوری اطلاعات، فراهم می‌آورد.

در کنفرانس سالیانه  APQC که در 4 مارس ۲۰۲۵ در هیوستون، تگزاش برگزار شد 8 سازمان برتر مدیریت دانش در این دوره از جایزه معرفی شدند. برگزیدگان این دوره با بهره‌گیری از برنامه‌های مدیریت دانش، بهره‌وری سازمانی را بهبود بخشیده، فرآیند نوآوری و تصمیم‌گیری را تسریع کرده و زمان دستیابی به شایستگی‌های کلیدی را به حداقل رسانده‌اند.

برای مطالعه‌ی مقالات تخصصی مدیریت دانش به پایگاه دانش مراجعه فرمایید.

سازمان‌های بزرگ

  1. شرکت خدمات مشاوره و تجزیه و تحلیل مراقبت‌ های بهداشتی چارتیس (Chartis: Healthcare Advisory Services and Analytics)
  2. گروه بنادر ابوظبی (AD Ports Group)
  3. شرکت سرمایه‌گذاری مبادله (Mubadala Investment Company)
  4. شرکت مرسر (Mercer)
  5. سازمان برق و آب دبی (Dubai Electricity and Water Authority – PJSC)

واحد کسب‌وکار یا نهادها

  1. خدمات وب آمازون (Amazon Web Services)
  2. خدمات دارویی نوارتیس (Novartis Pharma Services AG) –
  3. توسعه محصول راش – (Roche – Product Development)

سازمان‌های دریافت‌کننده جایزه برتری در مدیریت دانش از سوی APQC در سال جاری، خود را به‌عنوان پیشگامان در پذیرش فناوری‌های نوین و اجرای شیوه‌های سنتی مدیریت دانش معرفی کرده‌اند. آن‌ها تأثیر چشمگیری از برنامه‌های مدیریت دانش خود به دست آورده‌اند.

لیندا براک‌سیک، مدیر ارشد تحقیقات APQC در حوزه مدیریت دانش، بیان می‌کند: “کار آن‌ها بازتاب‌دهنده نتایج نظرسنجی اولویت‌های مدیریت دانش ۲۰۲۵ ما است که نشان داد پیاده‌سازی هوش مصنوعی و فناوری‌های هوشمند، مهم‌ترین اولویت است. در عین حال، شیوه‌های سنتی مدیریت دانش مانند مدیریت دانش‌های حیاتی سازمان و انتقال و نگهداری دانش تخصصی همچنان اهمیت زیادی دارند.”

سندی هیوبرت، عضو ارشد مدیریت دانش در APQC، می‌افزاید: “دریافت‌کنندگان این جایزه، استانداردهایی برای برتری در مدیریت دانش تعیین می‌کنند و پتانسیل عظیمی را در استفاده از فناوری و فرآیند برای تغییر نحوه ایجاد و بهره‌برداری از دانش سازمانی نشان می‌دهند. این سازمان‌ها، آینده رشته ما را پیش می‌برند و به‌عنوان الگوهایی برای همه ما عمل می‌کنند. تعهد بی‌وقفه آن‌ها به یادگیری و بهبود مستمر واقعاً الهام‌بخش است. ما مفتخریم که دستاوردهای آن‌ها را به رسمیت می‌شناسیم.”

 

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + 14 =