چگونه فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش از استعفای کارکنان جلوگیری می‌کند؟

در دورانی که اصطلاح «ترک بی‌سروصدای» محل کار رایج شده، بسیاری از شرکت‌ها به دنبال دلیل این پدیده هستند. بعضی از کارکنان،  به دلیل حقوق و مزایای پایین محل کار خود را ترک می‌کنند؛ اما گاهی نیز دلیل این مسئله به فقدان فرهنگ به شرکت به‌ویژه نبود فرهنگ اشتراک‌گذاری دانش در محیط کار برمی‌گردد.

چرا فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش اهمیت دارد؟

کارکنان تمایل چندانی ندارند که در محیط‌های جداگانه و به دور از همدیگر کار کنند و ارتباطی با سایر همکاران خود نداشته باشند. آن‌ها به دنبال ارتباطات  و فراگیر، هم در سطح شرکت و هم در سطح دپارتمان‌ها هستند. با اشتراک‌گذاری دانش در محل کار، تیم‌ها ارتباطات بهتری برقرار می‌کنند، حس مسئولیت بیشتری پیدا می‌کنند و احساس ارزشمندی بیشتری دارند.

این اشتراک‌گذاری نه‌تنها اعتماد بین کارکنان را افزایش می‌دهد، بلکه اعتماد به سازمان را نیز تقویت می‌کند. رهبران به اهمیت فرهنگ سازمانی آگاه هستند. ۶۷ درصد از آن‌ها معتقدند که برای موفقیت کسب‌وکار فرهنگ مهم‌تر از استراتژی و عملیات است. ایجاد فرهنگ اشتراک‌گذاری یک فرآیند چندوجهی است. این فرهنگ نیازمند محیطی است که در آن بتوان دانش را به‌صورت افقی و عمودی در سراسر شرکت به اشتراک گذاشت. شرکت‌ها باید تیم‌های متنوعی داشته باشند که بتوانند با همکاری یکدیگر، دیدگاه‌ها و تجربیات مختلفی را به اشتراک بگذارند و از این طریق، مزیت رقابتی کسب کنند.

برای مطالعه‌ی مقالات تخصصی مدیریت دانش به پایگاه دانش مراجعه فرمایید.

فرهنگ اشتراک‌گذاری چیست؟

تصور کنید: کارمندان هر روز با اعتمادبه‌نفس و احساس امنیت وارد محل کار می‌شوند. در طول روز، در محیط کاری که  به اشتراک‌گذاری اطلاعات و دانش را تشویق می‌کند، همکاری و کمک به یکدیگر به امری عادی تبدیل می‌شود. کارکنان از طریق انجام وظایف و تعاملات روزانه، روابط نزدیکی با هم برقرار می‌کنند. به‌طور خلاصه، این تصویری از یک شرکت با فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش قوی است.

در چنین شرکتی، دانش به‌صورت خودکار در میان کارکنان جریان پیدا می‌کند. اعضای تیم‌ها بینش‌های خود را به اشتراک می‌گذارند و مدیران نیز در سطوح مختلف سلسله‌مراتب به بحث و تبادل‌نظر می‌پردازند و از بازخوردها استقبال می‌کنند. به‌این‌ترتیب، دانش بین بخش‌های مختلف سازمان به گردش درمی‌آید. حتی فرهنگ به  اشتراک‌گذاری دانش می‌تواند به همکاری با سایر شرکت‌هایی که در این صنعت فعالیت می‌کنند منجر شود.

چرا فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش مهم است؟ وقتی کارکنان به اطلاعات موردنیاز خود دسترسی دارند، عملکرد شغلی و بهره‌وری آن‌ها افزایش می‌یابد و این امر به رشد بلندمدت شرکت کمک می‌کند. در مقابل، اگر فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش ضعیف باشد، مشکلاتی جدی به وجود می‌آید؛ مانند آنچه برای جانز هاپکینز و ناسا رخ داد. هردوی این سازمان‌ها به دلیل نبود فرهنگ به اشتراک‌گذاری اطلاعات، اطلاعات ارزشمندی را از دست دادند .خوشبختانه، همه شرکت‌ها این اشتباه را مرتکب نمی‌شوند. برای مثال، شرکت زیراکس متوجه مشکل در اشتراک‌گذاری دانش شد و پیش از بروز مشکلات جدی، این مسئله را حل کرد.

مزایای به اشتراک‌گذاری دانش

اشتراک‌گذاری دانش هفت مزیت اصلی دارد:

  • درک عمیق‌تر از شرکت: آشنایی بیشتر با فرآیندها و اهداف شرکت می‌تواند به هماهنگی بهتر تیم‌ها منجر شود.
  • دیدگاه‌های متفاوت: یک محیط کار با فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش قدرتمند به کارکنان کمک می‌کند تا مسائل را از زوایای مختلف ببینند و این امر به نوآوری و خلاقیت در تصمیم‌گیری کمک می‌کند.
  • افزایش بهره‌وری و مشارکت کارکنان: اشتراک‌گذاری فرهنگ و ایده‌ها باعث بهبود ارتباطات داخلی، افزایش بهره‌وری و مشارکت کارکنان می‌شود.
  • کاهش هزینه‌های آموزش: آشنایی بیشتر کارکنان با فرآیندها می‌تواند هزینه‌های آموزشی را کاهش دهد، مانند آنچه در فرآیند آموزش شرکت تویوتا مشاهده می‌شود.
  • ترویج فرهنگ یادگیری: یادگیری و توسعه همواره به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مزایای کار برای کارکنان محسوب می‌شود.
  • ایجاد محیط کاری ایمن ازنظر روانی: تشویق به همکار و به اشتراک‌گذاری دانش در محیط کار، احساس اعتمادبه‌نفس را در کارکنان افزایش می‌دهد.
  • جلوگیری از انباشت دانش: با اشتراک‌گذاری دانش، خطر از دست دادن اطلاعات مهم در صورت ترک کارکنان کلیدی کاهش می‌یابد.

چگونه فرهنگ به اشتراک‌گذاری را ایجاد کنیم؟

برای تقویت فرهنگ به  اشتراک‌گذاری دانش، شرکت‌ها به سیاست‌ها، رویه‌ها و حتی فناوری‌های مناسب نیاز دارند. در اینجا چند راهکار برای ایجاد فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش ذکر شده است:

  • منتورینگ: تخصیص مربی به کارکنان جدید به آن‌ها کمک می‌کند تا سریع‌تر با محیط کار آشنا شوند و از تجربیات همکاران باتجربه بهره ببرند.
  • پلتفرم حمایت از کارکنان: داشتن برنامه‌ای برای حمایت از کارکنان می‌تواند مشارکت اجتماعی و حمایت از برند را افزایش دهد.
  • جمع‌آوری بازخورد: درخواست بازخورد مستقیم از کارکنان و همکاران و ایجاد سیستم‌هایی برای جمع‌آوری بازخورد ضروری است.
  • صبر و شکیبایی: ایجاد فرهنگی که در آن کارکنان احساس کنند اشتباهاتشان پذیرفته می‌شود، به ایجاد محیطی مثبت کمک می‌کند.
  • سیاست درهای باز: اطمینان از اینکه کارکنان می‌توانند به‌راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، فرهنگ اشتراک‌گذاری را تقویت می‌کند.
  • پاداش و شناخت: به رسمیت شناختن تلاش‌های کارکنان، انگیزه آن‌ها را برای مشارکت در فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش افزایش می‌دهد.
  • استفاده از فناوری برای ایجاد فرهنگ به اشتراک‌گذاری دانش: استفاده از فناوری می‌تواند به بهینه‌سازی فرآیند ایجاد فرهنگ در محیط کار کمک کند. ابزارهایی مانند GaggleAMP به کارکنان اجازه می‌دهند که به‌راحتی محتوای موردنظر شرکت را به اشتراک بگذارند و در ترویج برند شرکت مشارکت کنند. برای تجربه این ابزار و تقویت فرهنگ اشتراک‌گذاری در شرکت خود، می‌توانید از امروز شروع کنید!

منبع

https://blog.gaggleamp.com/creating-a-culture-of-sharing

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + هجده =